viernes, 16 de noviembre de 2007

Estrenes del 16 de Novembre

Aquesta setmana ens arriven vuit noves propostes, a més es produeix un fet ben inusual: hi casi tantes estrenes espanyoles (tres) com americanes (quatre).

Segueix el moviment de Hollywood contra la política bèl.lica de l’administració Bush. Si la setmana passada s’estrenava l’excel.lent ‘Leones por corderos’ avui ens arriva ‘Redacted’. Es tracta del nou treball del veterà Brian De Palma (lleó d’or al millor director per aquest film en la darrera edició del festival de Venècia) que s’inspira en fets reals ocorreguts a Mahmudiya (Iraq) el març de 2006, però tot i la base real i l’estil visual no es tracta d’un documental sino d’un drama fictici sobre la violació d’una jove musulmana i posterior assassinat de la seva família a mans de soldats americans.
A diferència de ‘Corazones de hierro’ protagonitzada per Michael J. Fox i Sean Penn que el director va rodar l’any 1989 i narrava un cas similar però a la guerra del Vietnam, ‘Redacted’ està protagonitzada per un estoll d’actors desconeguts.
‘Redacted’ ha estat molt polèmica a EEUU on s’ha organitzat una gran campanya mediàtica contra la pel.lícula, fins al punt que el periodista Bill O’Reilly de la Fox News ha arribat a responsabilitzar De Palma de les futures morts a Iraq.

Una altra pel.lícula de denúncia, en aquest cas contra les grans corporacions, arriva a les nostres pantalles; ‘Michael Clayton’. El Michael Clayton del títol és un especialista en la neteja dels draps bruts d’un bufet d’advocats de New York. Quan ha de tapar la intoxicació que ha provocat un producte químic d’una multinacional es plantejarà si vol continuar amb la seva tasca. George Clooney (hi ha qui apunta que aquesta interpretació li reportarà una nova nominació a l’oscar) juntament amb Tom Wilkinson, Tilda Swinton i el director i ocasional actor Sidney Pollack protagonitzen aquest film, òpera prima com a director del reputat guionista Tony Gilroy. Cal destacar que Gilroy ha rebut el suport en la producció de dos pesos pesats com són els directors Anthony Minghella i Steve Soderbergh.

Aquesta setmana s’estrena el retorn del veterà director Robert Benton quatre anys després del seu darrer treball: ‘La mancha humana’. El seu nou film ‘El juego del amor’ adapta la novel.la ‘El festín del amor’ de l’autor Charles Baxter.
La novel.la (i la pel.lícula) és una successió d’històries creuades amb un nexe comú, l’amor. L’amor vist en totes les seves formes; l’amor familiar, explossiu, obert, tràgic...
Per aquest drama romàntic, el director ha comtat amb un estoll d’actors de luxe format per Morgan Freeman (qui fa ben poc estrenava la molt recomanable ‘Adiós pequeña adiós’), Radha Mitchell, Greg Kinnear, Selma Blair i Jane Alexander (qui repeteix amb el director vint-i-vuit anys després de l’oscaritzada ‘Kramer contra Kramer’).

I per acabar amb les estrenes de Hollywood, també ens arriva la banal ‘Cuestión de pelotas’.
Comèdia dirigida per l’australià Craig Gillespie centrada en un jove escriptor de manuals d’autoajuda (Seann William Scott, autèntic especialista en el gènere, vist entre d’altres a la saga ‘American pie’) qui en tornar al seu petit poble natal descobreix que la seva mare vídua (Susan Sarandon) és a punt de casar-se amb el professor de gimnàsia (Billy Bob Thornton) que va amargar-li la infància.

El britànic John Madden va explorar la figura i motivacions de William Shakespeare a l’oscaritzada ‘Shakespeare in love’, ara és el francès Laurent Tirard qui explora el personatge de Jean-Baptiste Poquelin més conegut com Molière a ‘Las aventuras amorosas del joven Molière’.
Els biògrafs de l’autor francès mai han esbrinat que va passar a la vida del cèlebre autor durant uns mesos de l’any 1644 i en aquest període és on es situa el film protagonitzat per Romain Duris; un dels actors més destacats de l’actual cinema francès.

I passem al cinema espanyol; per començar ens arriba ‘Luz de domingo’ una de les tres pel.lícules preseleccionades per l’Acadèmia per optar a la nominació a l’oscar a millor pel.lícula de parla no anglesa, finalment l’escollida va ser ‘El orfanato’.
Es tracta del nou treball del director José Luis Garci qui en la seva presentació va anunciar que no tornarà a fer cap pel.lícula contemporània ja que no li interessa aquest món tan canviant. ‘Luz de domingo’ és l’adaptació de la novel.la homònima de l’autor Ramón Pérez de Ayala; un alegat contra la injustícia situat en un petit poble d’Astúries a principis del segle XX.
Garci torna a mostrar una història coral i atemporal protagonitzada per un estoll d’actors habituals en la seva filmografia: Enrique Villén, Fernando Guillén Cuervo, Paco Algora, Kiti Manver... als que s’afegeixen Álex González i Paula Echevarría amb els quals el director ha quedat encantat com demostra el fet que tots dos protagonitzen ‘El dos de mayo’ el seu nou treball que es troba en ple rodatge.
Menció especial pel veterà Alfredo Landa qui ja ha anunciat que aquesta pel.lícula (la cinquena amb José Luis Garci) suposa el seu comiat de la gran pantalla.

També arriva la comèdia romàntica ‘La luna en botella’ una història amb certs tocs fantàstics en la línia de la recordada ‘Amelie’.
El televisiu neng i proper Mortadelo a la segona part de la desafortunada ‘La gran aventura de Mortadelo y Filemón’ Edu Soto i Bárbara Goenaga (vista fa poc a la coral i prescindible ‘Oviedo Express’) acompanyats pel veterà Federico Luppi, que avui també estrena ‘La habitación de Fermat’, protagonitzen la pel.lícula: òpera prima del director Grojo, fins ara premiat director de curtmetratges i anuncis publicitaris.

Acabem el repàs de les estrenes amb la darrera proposta espanyola de la setmana; presentada a l’última edició del festival de Sitges, avui ens arriva ‘La habitación de Fermat’.
Debut en la direcció de Luis Piedrahita i Rodrigo Sopeña, guionistes amb molta experiència a la televisió que actualment dirigeixen el programa dedicat al món de la màgia ‘Nada por aquí’. Es tracta d’una pel.lícula inquietant i claustrofòbica amb pocs personatges en un únic espai, en la línia de ‘Crimen perfecto’ o ‘La soga’ del mestre Hitchcock.
La història arrenca quan un misteriós personatge, a qui dóna vida Federico Luppi, convida a quatre matemàtics, interpretats per Alejo Sauras, Elena Ballesteros, Lluís Homar i Santi Millán, a una reunió. Quan es troben s’adonen que han caigut en una trampa, han de resoldre un misteriós enigma o moriran...

No hay comentarios: