viernes, 18 de enero de 2008

Estrenes del 18 de Gener

Ja som en plena temporada de premis i comença l’estrena de pel.lícules de pes; aquesta setmana ens arriven cinc noves propostes...
Abans de que ens arrivi ‘No es país para viejos’, aquesta setmana s’estrena ‘El amor en los tiempos del cólera’ protagonitzada pel flamant guanyador del globus d’or al millor actor secundari Javier Bardem.
Bardem encapçala un internacional estoll de protagonistes de luxe: els espanyols Únax Ugalde i Alicia Borrachero, la italiana Giovanna Mezzogiorno, els colombians John Leguizano, Angie Cepeda i Catalina Sandino Moreno, la brasilera Fernanda Montenegro, les mexicanes Ana Claudia Talancón i Laura Harring i els americans Benjamin Bratt, Hector Elizondo i Liev Schreider; tots ells dirigits pel britànic Mike Newell.
Florentino s’enamora de Fermina i es prometen amor etern però el pare d’ella els separa i ella es casa amb Juvenal, el metge que ha erradicat el còlera de la ciutat. Mentre Fermina sembla oblidar-lo, Florentino manté el seu amor durant 51 anys, 9 mesos i 4 dies...
Aquest és l’argument de ‘El amor en los tiempos del cólera’ que adapta la prestigiosa novel.la homònima de Gabriel García Márquez qui inicialment era molt reaci a una adaptació cinematogràfica ianqui de la història (va costar més d’un any convence’l) però sembla que després ha quedat plenament satisfet amb el resultat.
Tres anys després de ‘Crimen ferpecto’ ens arriva el nou i esperat treball del director Álex de la Iglesia: ‘Los crímenes de Oxford’. La pel.lícula adapta la novel.la ‘Los crímenes imperceptibles’ de l’argentí Guillermo Martínez; adaptació a càrrec del mateix de la Iglesia conjuntament amb Jorge Guerricaechevarría.
El film, segon rodat en anglès pel director després de ‘Perdita Durango’, es situa a la prestigiosa universitat d’Oxford on arriva Martin, un jove estudiant americà, que vol conèixer el cèlebre matemàtic Arthur Seldom. Un misteriós assassinat provocarà que hagin de colaborar per intentar resoldre l’enigma...
Elijah Wood i el veterà John Hurt són, respectivament, alumne i catedràtic mentre que Leonor Watling posa el toc femení a la història.
També aquesta setmana s’estrena l’òpera prima de la directora Nadine Labaki: ‘Caramel’ un reflex de la dona en la societat libanesa vist a través de cinc clientes d’un saló de bellesa: Layale que té un amant casat, Nisrine el novi de la qual no sap que ja no és verge, Jamale que està obessionada amb el seu físic, Rose que s’acava d’enamorar i Rima que s’ha enamorat d’una altra clienta.
Nadine Labaki, també protagonista del film (és la propietària de l’establiment on transcorre l’acció), ha treballat de manera molt casolana en el seu debut: el seu promès és l’autor de la bso, la seva germana és la responsable del vestuari i les cinc protagonistes són conegudes seves que no havien actuat mai abans.
‘Caramel’ ha estat l’escollida per l’Acadèmia de cinema del Líban per anar als oscar i Labaki ja ha rebut diverses ofertes dels grans estudis de Hollywood.
La proposta de terror de la setmana està protagonitzada per Dougray Scott (a qui fa poc vam veure a ‘Hitman’) i Saffron Burrows i porta per títol ‘La criatura perfecta’.
Presentada a la Semana de Cine Fantástico y de Terror de San Sebastián, la pel.lícula està situada en un alternatiu i retrofuturista 1960; els vampirs i els humans coexisteixen pacíficament però quan un vampir comença a alimentar-se d’humans aquest delicat equilibri es trenca iniciant-se una violenta guerra civil...
El guió és obra del mateix director Glenn Standring qui ha intentat reinventar el mite dels vampirs amb aquesta producció provinent de Nova Zelanda.
I acabem el repàs de les estrenes d’avui amb un altre film vingut de Hollywood que tracta el tema de la guerra d’Irak; ‘En el valle de Elah’.
Després de ‘Redacted’ de Brian de Palma i ‘Leones por por corderos’ de Robert Redford, és ara el reputat guionista (‘Million dollar baby’, ‘Banderas de nuestros padres’, ‘Cartas desde Iwo Jima’) i director (Crash) Paul Haggis qui mostra el rebuig cap a la política de l’administració Bush i ho fa amb una història centrada en Hank (Tommy Lee Jones) un veterà de guerra que investiga la desaparició del seu fill destinat a Irak davant la desesperació de la seva dona (Susan Sarandon). Una detectiu de la policia (Charlize Theron) col.laborarà amb ell en la investigació...
Jason Patric, James Franco, Josh Brolin (també a la cartellera a ‘American gangster’) i Frances Fisher completen l’estoll de protagonistes de ‘En el valle de Elah’ títol que el seu origen a la Bíblia; en aquesta vall és on el rei Saul va enviar el jove David, armat amb només cinc pedres, a lluitar contra el gegant Goliat...

No hay comentarios: